بیایید انکار نکنیم هرچه که بزرگتر میشویم، بیشتر شاهد گذر عمر مادر و پدرمان هستیم. خواه ناخواه زمانی میرسد که آنها دیگر صبح به صبح از خانه سرکار نمیروند تا پاسی از شب بازگردند. زمانی میرسد که شما مجبورید برای کارتان از خانه بیرون بزنید و تا ساعتها کنار این عزیزان نباشید. البته لزوما به علت بیماری یا ناتوانی، عزیزان ما خانهنشین نمیشوند. بلکه حتی ممکن است به دلایل بازنشستگی و یا جابه جایی، در خانه ماندگار شوند.
سقوط و زمین خوردن عامل مهم آسیب در سنین بالای 65 سال و مهمترین علت مرگ در اثر آسیب است. اکثر زمین خوردنها در سنین بالای 65 سال در منزل اتفاق میافتد. تصور نکنید که حادثه همیشه برای دیگران اتفاق میافتد همه باید مراقب و هشیار باشیم.
طبق آمار ۳۳ درصد از افراد سالمند در طول سال دچار سقوط و افتادن میشوند. تقريبا یکی از هر ۱۰ سقوط منجر به آسیب جدی از جمله شکستگي استخوانهاي ران و لگن ميشود. سالمندان، به ويژه زنان سالمند، به علت پوکي استخوان، بيش از ديگران در معرض خطر ناشي از سقوط قرار دارند. علاوه بر خسارتی که از جانب زمین خوردن متوجه سالمند است، ترس از افتادن به خودی خود عاملی مضر است. حدود ۲۰ درصد از سالمندان به خاطر ترس از افتادن فعالیتهای روزمره خود را کاهش میدهند که باعث کاهش کیفیت زندگی آنها میشود.
برخی سالمندان با توجه به شرایط ناتوانی و کهولت سنی که دارند، بیشتر در معرض اتفاقهایی از قبیل افتادن هستند که ممکن است موجب بروز حوادث دیگری برای آنها شود. جدیدترین مطالعاتی که در آمریکا انجام شده است، نشان داده است بیش از 4 میلیون بیمار در اثر شکستگیهای ناشی از زمین خوردن در افراد بالای 65 سال، بستری شدند. نگران نباشید. قصد ندارم برایتان از تلخیها بگویم، می خواهم شیرینی مراقبت از سالمندان را در حالی بگوییم که حتی زمانی که نیستید، شرایط خانه برای عزیزانمان امنتر باشد.
⇐این یکی هم شاید لازم بشه:مصرف دارو در فرد سالمند⇒
چیدان منزل را امن بچینید
یک خانهی امن برای نگهداری و مراقبت از سالمندان، دارای یک چیدمان به خصوصی است که در آن ابزار و وسایل تیز در معرض عبور و مرور نباشد. همچنین به اندازهی کافی در قسمتهایی از منزل صندلی یا مبل وجود داشته باشد تا ضمن حفظ تعادل عزیزانمان، هر جا که نیاز داشتند، به راحتی بتوانند بنشینند و استراحت کنند.
محیط را قابل دسترس کنید
سعی کنید ابزار و وسایل و لباسی را که او با آن ها سروکار دارد، در دسترس قرار دهید. حتی بالارفتن از یک پله هم برای برخی از عزیزان، سخت و خطرناک است. در وهلهی اول وسایلی که در کابینت و کمدهای بالا قرار دادید در حالیکه مورد نیاز شان است، به کابینتهای پایین و دردسترس منتقل کنید. حواستان به دستگیرهها و گیرههای کابینت و کمد هم باشد. جوری آنها را تعبیه کنید که به راحتی بتوان باز و بسته کرد. در یک کلام، هر آنچه که از آن استفاده میکنند و به آن نیاز دارند، در جایی قرار دهید که بتوانند به راحتی به آن دسترسی داشته باشند.
⇐این یکی هم شاید لازم بشه:نگهداری از بیمار زخم بستر در منزل⇒
مسیر راه رفتن را هموار کنید
برای سالمندان یا ناتوانان، گاهی وجود یک مانع کوچک در مسیر راه رفتن آنها ممکن است دردسرساز شود. حتی حالت دمپایی توالت نیز ممکن است موجب سرخوردن یا افتادن آنها شود. زیر قالیچهها و فرشهایی که ممکن است در اثر راه رفتن، تکان بخورند، ترمز مخصوص فرش قرار دهید. دمپایی حمام و دستشویی را طوری انتخاب کنید که ضدلغزش بوده و حالت مناسبی برای راحت پوشیده شدن داشته باشد. حتی اگر لازم است در حمام و دستشویی از کف پوش یا زیرپایی ضدلغزنده استفاده کنید تا برای آنها امن باشد. در دیوارهای حمام و دستشویی برای حفظ تعادل این عزیزان، دستگیرههای سالمندان نصب کنید. کابلها و سیمهای برق را در داکت قرار دهید. خلاصه از دمپایی دستشویی گرفته تا صندلی که روی آن مینشینند، فرشی که بر آن راه میروند، مسیری که در آن قدم میگذارند و حتی دمپایی که به پا میکنند، همه و همه باید امنیت کامل برای این عزیزان داشته باشد.
دیدن را آسانتر کنید
با بالا رفتن سن، بینایی چشم کمتر می شود و ممکن است به گونهای شود نوری که شما به راحتی در آن مطالعه میکنید برای مطالعهی آنها کافی نباشد. نورپردازی منزل و پنجرهها را جوری طراحی کنید که هم باعث دلگرفتگی آنها نشود و هم دیدن را برایشان آسان کند. به خصوص در شب در مسیر حمام و توالت، و مسیرهای پر رفت و آمد، حتما چراغی را روشن بگذارید.
⇐این یکی هم شاید لازم بشه:ایجاد برنامهی موثر جهت نگهداری بیمار در منزل و بهبود سریعتر او⇒