ابزار تشخیصی و سلامت, مراقبت بیمار در منزل

دیابت چیست و چند نوع دارد؟

دیابت چیست و چند نوع دارد؟

جسم نیز مانند روح امانت خداوند است و باید همیشه مراقبت‌های لازم را از آن به عمل آورد. امروز اکثر مردم با بیماری‌های مختلفی دست و پنجه نرم می‌کنند. جالب است بدانید که حدود ۴۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به مرض قند مبتلا هستند که از این تعداد سالانه تقریباً ۱/۵ میلیون نفر جان خود را به خاطر بیماری دیابت از دست می‌دهند. ضمنا استفاده از دستگاه تست قند خون، انسولین و سرنگ انسولین به شدت بالا رفته است و این نشان از آن است که با افزایش میزان این بیماری، باید اطلاعات خود را نسبت به آن بیشتر کرده تا بتوانید بهتر آن را پیشگیری نمایید. به همین دلایل ما در این مطلب می‌خواهیم در مورد اینکه دیابت چیست، انواع آن، روش‌های جلوگیری از ایجاد دیابت و همینطور علائم بروز بیماری صحبت کنیم. پس برای کسب اطلاعات مفید، لطفاً تا پایان مطلب دیابت چیست و چند نوع دارد، ما را همراهی بفرمایید.

دیابت چیست؟

مرض قند یا دیابت نوعی بیماری سوخت و ساز مواد غذایی مزمن است. به زبان ساده می‌توانیم بگوییم هورمون انسولین که توسط غده پانکراس تولید می‌شود و وظیفه آن هدایت گلوکز به سمت سلول‌های بدن است؛

اگر عملکرد خود را از دست بدهد و در انجام وظیفه خود ناتوان باشد، گلوکز به جای اینکه به سلول وارد شود، در خون انباشته می‌شود. به این ترتیب میزان آن در بدن زیاد شده و موجب بیماری دیابت می‌شود.

هورمون انسولینی که به خوبی کار می‌کند باعث می‌شود که سلول‌های ماهیچه و سایر سلول‌ها، گلوکز مورد نیاز خود را از آن بگیرند. در صورتی که این اتفاق نیفتد، گلوکز وارد خون شده و با بیشتر شدن میزان آن، علائم خطرناکی برای فرد ایجاد می‌شود.


بیشتر بخوانید : روش تشخیص دیابت با دستگاه خانگی


معرفی انواع دیابت

معرفی انواع دیابت


دیابت چیست و چند نوع دارد؟


معرفی انواع دیابت

بیماری دیابت را می‌توان به ۵ دسته دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲، دیابت بارداری، دیابت بی‌مزه و پیش دیابت تقسیم بندی کرد که در این قسمت آنها را بررسی خواهیم کرد:

  • دیابت نوع ۱: این بیماری، دیابت وابسته به انسولین یا نوجوانان نیز نامیده می‌شود و به عنوان اختلال خود ایمنی شناخته می‌شود؛ به این معنی که سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولید کننده انسولین در پانکراس حمله کرده و توانایی آنها را برای تولید انسولین نابود می‌کند.

زمانی که انسولینی در بدن وجود نداشته باشد که قند را به سلول‌های بدن منتقل کند؛ این گلوکز در خون جمع شده و موجب ایجاد بیماری خواهد شد. دیابت نوع ۱ مرض قند مادرزادی بوده و بیشتر در کودکان دیده می‌شود‌.

  • دیابت نوع ۲: در این مدل از دیابت انسولین در بدن وجود دارد، اما وظیفه خود را به درستی انجام نمی‌دهد. از آنجایی که این بیماری به طور مستقیم با سبک زندگی و نوع رژیم غذایی در ارتباط است؛ شایع‌تر بوده و زمانی که فرد از مواد شیرینی و نوشیدنی‌های صنعتی استفاده زیادی می‌کند و از ورزش نیز خودداری می‌نماید، به این بیماری دچار می‌شود.

همچنین کسانی که دارای اضافه وزن هستند، بی تحرک‌اند، بیش از حد کالری دریافت می‌کنند و سیگار می‌کشند، به این بیماری دچار خواهند شد.

دیابت نوع ۲ بیشتر بزرگسالان را درگیر کرده، اما شیوع آن در بین نوجوانان نیز در حال افزایش است؛ بنابراین باید به راهکارهای مراقبتی توجه ویژه‌ای داشت.


بیشتر بخوانید : 5 راه بهبود کنترل دیابت در مادران باردار


  • دیابت بارداری:‌ این نوع دیابت بیشتر در ماه‌های آخر بارداری بانوان اتفاق می‌افتد و مربوط به تغییرات هورمونی است. هورمون‌هایی که توسط جفت تولید می‌شود؛ روی عملکرد انسولین اثر منفی گذاشته و آن را مختل می‌کنند، در نتیجه بیماری دیابت اتفاق می‌افتد.
  • دیابت بی‌مزه: این دیابت به صورت مادرزادی اتفاق می‌افتد و به دلیل اختلال در غدد درون ریز بدن ایجاد خواهد شد. متاسفانه برای دیابت بی‌مزه درمانی وجود ندارد و خود را با تشنگی زیاد و تولید بیش از حد ادرار رقیق برای فرد نشان می‌دهد.

دیابت بی‌مزه در اثر فقدان هورمون ادراری و مسدود سازی عملکرد آن ایجاد شده و باید توسط متخصص غدد تشخیص داده شود.

  • پیش دیابت: کسانی که به پیش دیابت مبتلا هستند، در وضعیت بهتری از سایرین قرار گرفته‌اند؛ زیرا اگر نتیجه آزمایش خون نشان دهد که سطح گلوکز در بدن بالاست، یعنی هنوز فرد به دیابت مبتلا نشده است و در واقع در معرض پیش دیابت قرار دارد و اگر به فکر تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی خود نباشد، به دیابت مبتلا خواهد شد.
مهمترین علائم هر کدام از دیابت‌ها

مهمترین علائم هر کدام از دیابت‌ها

مهمترین علائم هر کدام از دیابت‌ها

بیماری دیابت با علائم کلی احساس گرسنگی و تشنگی و نوشیدن زیاد مایعات، تکرر ادرار، خستگی بیش از حد، ترمیم نشدن زخم، کاهش وزن و خشکی دهان خود را نشان می‌دهد. علائم گرسنگی و تشنگی زیاد، خستگی، تاری دید، کاهش وزن چشمگیر و ادرار مکرر از نشانه‌های دیابت نوع ۱ است.

دیابت نوع ۲ علائم ابتدایی خفیفی را نشان می‌دهد؛ اما به مرور زمان نشانه‌های فقدان انرژی، خستگی، کاهش وزن، تشنگی زیاد، خارش پوست، گرسنگی دائم، درد پا، عفونت‌های مخمری، احساس بی‌حسی در نوک انگشتان، ادرار بیش از حد و تاری دید در شخص ایجاد شده که باید آنها را جدی بگیرد.


بیشتر بخوانید : تشخیص پرستاری دیابت


از نشانه‌های دیابت در بارداری نیز می‌توان به عفونت دهانی و واژینال و برفک واژن، عفونت مجاری ادراری، رگه‌های تیره روی پوست، اختلال در احساس جنسی زنانه و سندرم تخمدان پلیستیک اشاره کرد. ضمناً دیابت در مردان نیز می‌تواند باعث برگشت انزال، اختلال نعوظ و آسیب به سیستم عصبی خود مختار شود.

علائم دیابت کودکان نیز شامل افزایش تشنگی و ادرار، کاهش وزن، زودرنجی، تاری دید، گرسنگی زیاد و بوی دهان میوه مانند است. بهترین راه برای تشخیص این بیماری نیز انجام آزمایش خون است.

درمان و پیشگیری از دیابت چگونه است؟

درمان و پیشگیری از دیابت چگونه است؟

درمان و پیشگیری از دیابت چگونه است؟

بهترین شیوه درمانی این بیماری این است که سطح گلوکز خون را در حد نرمالی نگه داشته باشید. جهت داشتن اطلاعات کامل‌تر در مورد دیابت، حتما به متخصص غدد مراجعه نمایید. برای مشخص کردن میزان گلوکز بدن خود می‌توانید از دستگاه تست قند خون استفاده کنید.

_از راهکارهای عمومی برای درمان این بیماری می‌توان به کنترل مرتب قند خون، تزریق انسولین، داروهای خوراکی مثل قرص دیابت، پیوند لوزالمعده و کاهش وزن اشاره کرد.


دیابت چیست و چند نوع دارد؟


_دیابت نوع ۱ با تزریق انسولین، تغییر در رژیم غذایی و ورزش کنترل می‌شود. کسانی که به طور روزانه و مرتب انسولین تزریق می‌کنند و مراقب رژیم غذایی و مواد خوراکی که مصرف می‌کنند هستند؛ می‌توانند از شدت گرفتن علائم این بیماری جلوگیری نمایند.

_دیابت نوع ۲ با داروهای غیر انسولینی، تزریق انسولین، تغییر در رژیم غذایی ،شمارش تعداد کربوهیدرات‌های مصرفی و کاهش وزن مدیریت می‌شود.

_دیابت بارداری با رژیم غذایی مناسب، ورزش کردن و در صورت لزوم با نسخه پزشک با تزریق انسولین توسط سرنگ انسولین و یا دارو، می‌توان درمان شد.

_جهت درمان پیش دیابت می‌توانید از رژیم غذایی سالم، انجام حرکات ورزشی به صورت روزانه و تحت درمان بودن متخصص کمک بگیرید.

دیابت چه عوارضی دارد؟

دیابت چه عوارضی دارد؟

دیابت چه عوارضی دارد؟

بیماری دیابت نه تنها در عملکرد بدن اختلال ایجاد می‌کند؛ بلکه زمینه بروز سایر بیماری‌ها را نیز فراهم می‌آورد و اگر به درستی کنترل نشود، آسیب‌های جدی را به بدن وارد می‌سازد.

دیابت نوع ۱ سبب ایجاد بیماری‌های قلبی عروقی، ناراحتی‌های کلیوی، بیماری‌های چشم، پوست و دهان می‌شود. از طرفی دیابت نوع ۲ می‌توان سبب افت و افزایش قند خون شدید شود.

دیابت در کودکان می‌تواند به افزایش وزن بالا منجر شود و برای بزرگسالان نیز کمای دیابتی و زخم دیابت را به همراه داشته باشد؛ بنابراین بهترین کار این است که نسبت به راه‌های درمان و پیشگیری از دیابت حساسیت به خرج دهید.

برای خرید دستگاه تست قند خون نیز می‌توانید به فروشگاه‌های سطح شهر مراجعه کرده و یا از طریق سایت‌های اینترنتی این محصول را سفارش دهید و همواره قند خون بدن خود را کنترل کنید.


بیشتر بخوانید : برای پایین آوردن سریع قند خون چه کنیم


خرید دستگاه تست قند خون

برای خرید دستگاه تست قند خون با مراجعه به فروشگاه‌ تجهیزات پزشکی برانکارد به آدرس berankard.com و بررسی محصولات و همچنین مشاوره با متخصصان برانکارد، این محصولات را خریداری کرده و بنا به نیاز خود از آن استفاده نمایید.

نتیجه‌گیری

بروز دیابت هیچ علت خاصی ندارد؛ اما وضعیت عمومی و خانوادگی، سلامت بدن، عوامل محیطی و نژاد روی ایجاد آن تاثیر می‌گذارد. هر چقدر فرد بافت چربی بیشتری داشته باشد، سلول‌های بدن وی در برابر انسولین مقاوم‌ترند.

عدم تحرک، سن بالا و داشتن سابقه خانوادگی نیز می‌تواند عللی برای دیابت باشد. جالب است بدانید که نژاد سیاه پوست بیشتر به این بیماری دچار می‌شود.

امیدواریم مقاله دیابت چیست و چند نوع دارد، برای شما کاربردی بوده باشد. از اینکه تا انتهای مقاله دیابت چیست و چند نوع دارد، در کنار برانکارد بودید متشکریم.


دیابت چیست و چند نوع دارد؟


سوالات متداول

۱_دیابت نوع ۱ و نوع ۲ چه تفاوتی با هم دارند؟

ماهیت این دو بیماری یکسان است و هر دو اختلالی در انسولین دارند. دیابت نوع ۱ و نوع ۲ در عوامل ایجاد بیماری، چگونگی درمان و افراد درگیر با هم فرق می‌کند. در نوع اول بدن اصلاً قادر به تولید انسولین نمی‌باشد.

اما در نوع دوم بدن انسولین را تولید می‌کند ولی در برابر آن مقاومت وجود دارد و هورمون نمی‌تواند وظیفه طبیعی خود را به انجام برساند. دیابت نوع اول به صورت مادرزادی اتفاق می‌افتد، دیابت نوع دوم اکتسابی است و هر کس را می‌تواند درگیر کند.

ضمناً علائم افرادی که به نوع اول دیابت دچار می‌شود، سرعت و شدت بیشتری دارد؛ در حالی که علائم نوع دوم به تدریج بروز پیدا می‌کند.

۲_خطرناک‌ترین نوع دیابت کدام است؟

با اینکه اگر هرکدام از دیابت‌ها به خوبی درمان و مدیریت نشوند، می‌توانند خطرآفرین باشند. اما معمولاً دیابت نوع یک خطرناک‌ترین دیابت است؛ زیرا یک بیماری خود ایمنی بوده، هیچ درمانی برای آن وجود ندارد و نیاز به تزریق روزانه انسولین دارند.

بهتر است بدانید که طبق آمار تعداد مرگ و میر ناشی از دیابت نوع ۲ بیشتر از دیابت نوع ۱ است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.