پزشکی و سلامت

سمنو و دیابت

خواص درمانی سمنو چیست ؟

سمنو از عصاره جوانه گندم تشکیل می شود و یکی از سین های سفره هفت سین است که خواص فراوانی برای سلامتی دارد. این سین مغذی سفره هفت سین نمادی از قدرت و برکت محسوب می شود و در روزهای پایانی سال به صورت گروهی در برخی از مناطق کشور طبخ می شود. ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در سمنو آن را به یکی از پر خاصیت ترین مواد غذایی تبدیل نموده است ؛ در این بخش از سلامت برانکارد خواص سمنو را برای درمان بیماری های مختلف آورده ایم و می خواهیم ببینیم سمنو و دیابت با هم جور در می آیند یا خیر. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

خواص سمنو

طبع سمنو در طب سنتی

سمنو از نظر طب سنتی دارای دارای طبع گرم و معتدل است. 100 گرم سمنو سیصد گرم کالری ، شش دهم گرم پروتئین دارد ، 52 گرم کربوهیدرات دارد.

ویتامین های موجود در سمنو

سمنو حاوی موادی مانند سلنیوم، فسفر، کرومیوم، روی، آهن، مس و انواع ویتامین های K-E-A و گروه ویتامین های B12,B8, B5, B3, B1 است.

خواص سمنو برای تقویت استخوان ها

مصرف سمنو باعث تقویت عمومی بدن بویژه استخوان ها می شود زیرا سمنو سرشار از کلسیم و پتاسیم است و از پوکی استخوان می شود بنابراین افراد میانسال که در معرض پوکی استخوان قرار دارند می توانند با مصرف به انداره ٔ سمنواز این بیماری جلوگیری کرده واستخوان های خود را تقویت نمایند.

خاصیت سمنو

تقویت استخوان ها با مصرف سمنو

سمنو مفید برای درمان سرطان

سمنو سرشار از آنتی اکسیدان است به همین دلیل مصرف آن سبب کاهش سرطان خواهد شد.

خواص سمنو برای کودکان

سمنو، از شیره جوانه گندم و آرد، پخته و تهیه می شود و ارزش غذایی آن بسیار بالاتر از برنج و سایر حبوبات است بنابراین برای رشد کودکان و نوجوانان مفید است . مواد مغذی موجود در سمنو به رشد جسمی و ذهنی کودکان و تقویت استخوان های کودک کمک می کند.

خواص سمنو برای زنان

خواص سمنو برای زنان باردار و جنین

مصرف سمنو را برای زنان باردار به ویژه در سه ماه نخست بارداری برای تکامل سیستم عصبی جنین ضروری و مفید است و از نقص سیستم عصبی جنین پیشگیری می کند. مصرف سمنو در بارداری سبب می شود که جنین به خوبی رشد نماید و استخوان های جنین را تقویت و باعث رشد بهتر آن می شود.سمنو سرشار از آهن است ومصرف آن توسط خانم های باردار برای درمان کم خونی آنها مفید است . مصرف سمنو در بارداری باعث درمان یبوست در زنان باردار شده و دفع را برایشان آسان می کند.

خواص سمنو برای کمک به نازایی

همچنین ویتامین ها یE و B و مواد مغذی موجود در سمنو به درمان نازایی هم کمک می کند.

ویتامین سمنو

کمک به درمان نازایی با مصرف سمنو

خواص سمنو برای شیردهی

استفاده از سمنو باعث بهبود سختی زایمان، نازایی و شیردهی می شود. مصرف سمنو باعث افزایش شیر در مادران شیرده می شود و نوزادان را قوی می کند.

فواید سمنو برای زنان در دوران یائسگی

مصرف سمنو برای زنان در دوران یائسگی نیز فوایدی دارد و باعث در امان ماندن آنها ازعوارض یائسگی و سلامت استخوان هایشان می شود.

فواید سمنو برای کاهش وزن

فیبر بالای سمنو سبب می شود که این غذای مقوی برای لاغری مفید باشد زیرا به دلیل ایجاد سیری طولانی مدت از ریزه خواری جلوگیری کرده و موجب می شود از پرخوری دست برداریم اما نباید افراد چاق در مصرف سمنو افراط نمایند زیرا تعادل در مصرف هر غذایی باعث سلامت جسم می شود.

فواید سمنو برای بدنسازی

سمنو دارای قند طبیعی و فیبر بالا است و برای بدنسازی و پرورش اندام بسیار مفید است چرا که باعث توان و قدرت بیشتراین افراد شده و همچنین از انقباض و گرفتگی عضلات ورزشکاران نیز جلوگیری می کند.

سمنو برای بهبود سوءهاضمه و هضم بهتر

فیبر بالای موجود در سمنو ، سوءهاضمه را بهبود بخشیده و هضم غذا را بهتر می کند. مصرف سمنو باعث سلامت دستگاه گوارش شده و نقش موثری در درمان سرطان کولون دارد.

خواص سمنو

مصرف سمنو برای بهبود سوءهاضمه

تقویت سیستم ایمنی با مصرف سمنو

سمنو حاوی ویتامین C فراوانی است و بنیه و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند . مصرف سمنو برای بهبود افراد دچار سرماخوردگی مفید است.

سمنو برای درمان یبوست

فیبر موجود در سمنو حرکات روده ها را کم کرده و بهبود می بخشد و یبوست را درمان می کند.

مصرف سمنو و سلامت چشم

بتاکاروتن موجود در سمنو از آسیب های بینایی و عصبی در چشم جلوگیری می کند و به سلامت چشم کمک می کند.

سمنو برای درمان کم خونی

سمنو حاوی آهن، اسید فولیک و ویتامین های گروه B است و برای خونسازی و تنظیم هورمون ها مفید بوده و می تواند در رفع خستگی تاثیر گذار باشد.

خواص سمنو برای زیبایی

ویتامین C و E موجود در سمنو به شادابی پوست کمک می کند و سبب جوان سازی پوست خواهد شد . ویتامین های گروه B موجود در سمنو و اسید فولیک موجود در آن نیزبه پرپشت و خوش نما شدن موها کمک می کند.

سمنو برای کم خونی

تمام فواید و خواص سمنو

سمنو مفید برای دیابتی ها

در فرآیند جوانه زدن گندم برای تهیه سمنو ، ویتامین ها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و از کالری و کربوهیدرات آن کاسته می شود. پروتئین های هضم و جذب بهتری یافته و بر میزان ویتامین C آن افزوده می شود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه زده را بچشید متوجه شیرینی آن می شوید.

زمانی که گندم جوانه نزده است، شیرین نیست و مواد قند ی اش به صورت نشاسته ذخیره می شود ، اما در فرآیند جوانه زنی، نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچک تری به نام مالتوز می شود و شیرینی سمنو که طبیعی است پدیدار می شود ، مصرف کم سمنو برای مبتلایان به دیابت توصیه می شود.

اگر شما مبتلا به دیابت هستید، مهم است که به طور منظم اندازه گیری تست قند خون خود را انجام دهید. خوشبختانه امروزه دستگاه های تست قند خون مختلفی در بازار موجود می باشد که کار افراد را برای اندازه گیری قند خون در منزل راحت کرده است. یکی از این دستگاه های مناسب، “دستگاه تست قند خون لیبر 2 فری استایل” می باشد که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. دستگاه تست قند خون “لیبر 2” دارای سنسوری است که در پشت بازو شما قرار می گیرد و با استفاده از خود این دستگاه یا اپلیکیشن آن می توانید اندازه گیری قند خون خود را انجام دهید.

از دست ندهید: ۵ راه بهبود کنترل دیابت در مادران باردار

سایر خواص سمنو

استفاده از سمنو باعث کاهش کالری بدن و کلسترول خون می شود و آنطور که در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم استفاده از این ماده غذایی در درمان عوارضی مانند ریوی، کمبود وزن، وجود فسفات در ادرار، سوءهاضمه، پادرد، مخملک، تب برفکی، نامنظم شدن ضربان قلب و زخم های قرنیه مفید است.

مصرف سمنو سبب درمان مشکلاتی مانند واریس، بی خوابی، پرکاری تیروئید، وجود خون در ادرار، زخم ها، فلج شدن، عفونت در بدن، بری بری، سرگیجه، آرتروز، زخم یا تورم زبان، آرتریت پا و شبکیه، پارکینسون، حالات روحی و روانی، هپاتیت و یرقان می شود.

طرز تهیه سمنو، سین خوش عطروبوی سفره نوروز

دانه های گندم در یک ظرف بزرگ خیس دهید.

دانه ها را روی سینی پخش کنید و پارچه مرطوبی روی آن بکشید.

3 روز زمان برای جوانه زدن دانه ها نیاز است.

گندم ها را حسابی بکوبید و با کمک ظرف صافی و پارچه ای تورمانند، شیره ی خالص آن را جدا کنید.

آرد سبوس دار را به ترکیب آب و شیره اضافه کنید.

این مخلوط خوش عطر را مدام هم بزنید تا صاف و یک دست شود.

مواد را داخل دیگ بریزید و روی حرارت بگذارید و دائم به هم بزنید تا رنگ آن قهوه ای شود و سمنو سفت شود.

آب را به تدریج به این مخلوط سفت و سرخ شده اضافه کنید و هم بزنید تا ترکیبی صاف و غلیظ به وجود آید.

بادام را به سمنو، اضافه کنید و هم زدن را ادامه دهید تا مخلوط کِش بیاید.

بعد از اتمام هم زدن، یک ساعت فرصت استراحت به سمنو را روی حرارت ملایم بدهید.

چند نکته مهم برای نگهداری سمنو خانگی

سمنویی که رقیق باشد و داخل آن آب داشته باشد، خیلی زود کپک می زند پس برای نگه داشتن سمنو برای 3 تا 4 ماه سمنو باید حسابی غلیظ شود و به آن آب هم اضافه نکنید.

استفاده از گندم شمال باعث می شود که سمنوی شما طعم شیرین تری پیدا کند.

پس از پخت سمنو، تفاله های گندم را که همان سبوس گندم است، دور نیاندازید زیرا خواص بسیار زیادی دارد. تفاله های گندم را روی یک سینی پهن کنید و در مقابل نور خورشید خشک کنید و سپس آنها را آسیاب کنید و زمان تهیه نان این سبوس را داخل خمیر نان بریزید تا نان سبوس دار گردد.

برای نگه داشتن سمنو برای مدت زمان طولانی آن را در فریزر نگه دارید. در هنگام مصرف سمنو را از فریزر خارج کنید، داخل یک ظرف بریزید تا یخ آن کم کم آب شود.

عوارض مصرف سمنو

افرادی که استعداد اضافه وزن دارند و کم تحرک هستند، نباید بیش از حد از سمنو استفاده کنند.

مصرف زیاد سمنو سبب ایجاد نفخ در برخی افراد می شود.

افراد دارای مزاج سرد باید از خوردن سمنو پرهیز کنند.

 

اگر طرفدار پروپا قرص سمنو هستید ادامه مطلب را از دست ندهید :

دسر سمنو نوعی خوراکی مفید و مغذی می باشد و به دلیل استفاده از جوانه گندم و عدم استفاده از مواد شیرین کننده مصنوعی در پخت آن، دسر سمنو مفیدترین و بی نظیرترین خوراکی محسوب می شود.

این خوراکی از زمان های قدیم جزء یکی از سین های سفره عید ایرانیان نیز می باشد. دسر سمنو دارای طبع گرم و معتدل می باشد و مواد مغذی و ویتامین های گروه E و C و K و Bو A را در خود دارد.

 

سمنو و دیابت نوع 2

افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می بایست در خوردن هر نوع قندی با احتیاط عمل نمایند و از مصرف بیش از حد مواد قندی نیز به دلیل خطرناک بودن برای سلامتشان پرهیز نمایند. حال این سوال پیش می آید که این افراد می توانند در برنامه غذایی خود سمنو را مصرف نمایند و با مصرف آن دیابت آنها تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت و اصلاً سمنو و دیابت با هم جور در می آیند؟

در جواب این سوال باید گفت با توجه به اینکه جوانه گندم اصلی ترین مواد سمنو را تشکیل می دهد، در فرآیند جوانه زدن گندم ها، ویتامین ها و املاح معدنی آن چند برابر می شود و در مقابل کالری و کربوهیدارت های آن کاهش می یابد. در این مرحله بر میزان ویتامین C موجود در آن افزوده می شود و طعم جوانه گندم به شیرینی می رسد.

زمانی که گندم هنوز جوانه نزده است طعم آن شیرین نبوده و مواد قندی موجود در آن نیز به صورت نشاسته ذخیره می شود. اما زمانی که گندم جوانه می زند، نشاسته آن تجزیه شده و شیرینی سمنو که طبیعی نیز می باشد در آن پایدار می ماند. پس می توان نتیجه گرفت که مصرف کم سمنو برای افراد مبتلا به دیابت ضرری ندارد.

بیشتر بخوانیم : روش تشخیص دیابت با دستگاه خانگی

برخی از مهم ترین فواید دسر سمنو برای بدن

  • دسر سمنو و شادابی پوست:

ویتامین های A و E موجود در سمنو می تواند برای سلامتی پوست و مو بسیار مفید باشد. این ویتامین ها جزء ویتامین های ضروری برای جلوگیری از پیری زودرس پوست می باشند و همچنین از چروک شدن پوست جلوگیری می کنند. داشتن روی نیز برای سلامت ناخن ها و رشد بهتر مو نیز موثر می باشد.

  • سلامت چشم ها

سلامت چشم ها با خوردن ویتامین های A وE تضمین می شود. دسر سمنو به دلیل داشتن این ویتامین ها می تواند به بهبود بیماری های چشمی و سلامت چشم ها کمک نماید.

  • سلامت مادر و جنین

دسر سمنو به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان برای سلامت مادر و جنین مفید می باشد. به مادران باردار توصیه می شود در زمان بارداری و همچنین شیردهی از سمنو به مقدار کافی مصرف نمایند. سمنو به دلیل داشتن مواد معدنی کافی برای رشد نوزادان و همچنین ازدیاد شیر مادران مثمر ثمر خواهد بود.

  • کاهش و افزایش وزن

در صورتی که دسر سمنو به مقدار زیاد مصرف شود و در کنار آن نیز افراد کم تحرک باشند باعث افزایش وزن و در نتیجه چاقی خواهد شد. اما در صورتی که سمنو به مقدار کم و آن هم برای داشتن حس سیری مصرف شود و فرد ورزش های منظمی را انجام دهد در این صورت افراد می توانند در رژیم لاغری خود مصرف کم آن را بگنجانند.

  • غذای کمکی برای کودکان

دسر سمنو را می توان در کنار برنامه غذایی کودکان شش ماه به بالا گنجاند. سمنو به دلیل داشتن مواد مغذی و ویتامین های لازم می تواند به رشد بدنی و مغزی کودکان کمک نماید. فسفری که در جوانه گندم موجود در سمنو وجود دارد نیز به بالابردن ضریب هوشی کودکان کمک می نماید. می توانید این دسر پرخاصیت را با پودر پسته، گردو و بادام مخلوط نمایید تا خواص بیشتری جذب بدن کودکان شود.

سمنو و دیابت نوع 2

سمنو و دیابت نوع 2

  • بهبود بیماری های گوارشی

سمنو به دلیل داشتن فیبر بالا و همراه با گردو و بادام می تواند به بهبود حرکات روده کمک نماید، یبوست را برطرف نماید و همچنین باعث بهبود بیمارهای گوارشی نیز شود.

  • مکمل غذایی برای ورزشکاران و بدنسازان

افرادی که به بدنسازی و پرورش اندام مشغول هستند می تواند با مصرف روزانه دسر سمنو آن هم به مقدار کم به افزایش قوای جسمانی و بدنی خود کمک نمایند. این دسر برخلاف مکمل های شیمیایی با خواص فراوانی که دارد می تواند به رشد ماهیچه ها کمک زیادی نماید.

مضرات دسر سمنو برای افراد دارای بیماری قند ( سمنو و دیابت )

به افراد دیابتی و افرادی که دارای قند بالایی دارند توصیه می شود از مصرف بیش از اندازه این دسر خودداری نمایند. چرا که با مصرف بی رویه این ماده غذایی به دلیل داشتن قند ساده باعث می شود قند خون افراد به یکباره بالا رود و برای بیماران دیابتی مشکلاتی را به دنبال داشته باشد.

سمنو به دلیل داشتن پتاسیم برای افرادی که مبتلا به فشار خون هستند مفید می باشد و با مصرف سمنو فشار خون آنها کاهش می یابد. همچنین منیزیم موجود در آن نیز در بهبود متابولیسم بدن و انقباضلات عضلانی نقش مثبتی دارد.

خواص دسر سمنو ناشتا

بهترین زمان مصرف سمنو را صبح ها و با معده خالی عنوان کرده اند. سمنو را می توان یک غذای کامل و به عنوان یک صبحانه کامل نیز در نظر گرفت. به دلیل اینکه سمنو غذایی سنگین و دیر هضم می باشد مصرف ناشتا را برای آن توصیه می کنند. همچنین به دلیل داشتن پروتئین و فیبر بالای آن وقتی سمنو را در صبحانه مصرف نماییم دیرتر حس گرسنگی داشته و همین امر نیز موجب کاهش وزن و لاغری نیز می شود.

بیشتر بخوانیم : معرفی کامل دستگاه تست قند خون لیبر 2 و ویژگی های آن

قند سمنو چقدر است؟

در هر 100 گرم دسر سمنو به مقدار 30 گرم قند وجود دارد و کالری سمنو نیز در 100 گرم برابر 270 کیلو کالری می باشد. هرچند سمنو دارای قند مصنوعی نیست اما به افراد دیابتی توصیه می شود به مقدار کم از آن استفاده نمایند تا دچار مشکل نشوند. اگر افراد دیابتی به مقدار کافی سمنو بخورند ، سمنو و دیابت با هم جور در می آیند.

از آنجایی که افراد مبتلا به دیابت باید خوراکی هایی که دارای قند هستند را با حساسیت بیشتری مصرف کنند و مدام قند خون خود را اندازه گیری نمایند به جز سنسور تست قند خون لیبر 2  که در بالا به آن اشاره شد ، می توانند از سنسور تست قند خون لیبر 1  نیز برای اندازه گیری قند خون در منزل استفاده کنند.

خرید سمنو

خرید سمنو

نکات خرید دسر سمنو

در صورتی که شما قادر به تهیه و طبخ دسر سمنو در خانه نیستید و می خواهید سمنو را از بیرون تهیه نمایید به نکات زیر توجه نمایید:

  • امروزه برخی از کارخانجات تولید مواد غذایی اقدام به تهیه سمنو می نمایند. می توانید از فروشگاههای معتبر آن را خریداری نمایید.
  • در زمان خرید سمنو به جدول ارزش غذایی آن توجه نمایید و سمنویی را خریداری کنید که قند بسیار پایینی را داشته باشد.
  • برای نگهداری سمنو در مدت زمان طولانی، آن را در یخچال نگهداری نمایید تا طعمش عوض نشود.
  • در صورتی که سمنو را در ظرف باز نگهداری نمایید احتمال فاسد شدن و در معرض آلودگی قرار گرفتن آن وجود دارد. پس در نگهداری آن در ظرف درب دار و جای خنک دقت نمایید.
  • بر روی ظرف برخی از سمنوهای تولیدی کارخانجات عنوان می شود که از قند طبیعی خود جوانه گندم استفاده شده، این سمنو دارای ارزش غذایی بالایی می باشد.

سمنو و دیابت

دسر سمنو یکی از لذیذترین دسرهای سنتی ایرانیان می باشد و به دلیل طعم و بوی دلپذیرش اکثر افراد طعمش را می پسندند. اما توصیه می شود در صورتی که دارای دیابت هستید و یا افزایش وزن دارید از این دسر در حد متعادل مصرف نمایید. چرا که به دلیل مصرف بیش از اندازه آن، قند خونتان بالا می رود و باعث می شود مشکلاتی را برای افرادی که دارای بیماری دیابت و یا قند بالا هستند به وجود آورد.

از طرف دیگر سمنو به دلیل اینکه یکی از خوراکی های مورد علاقه گیاهخواران است می توان آن را در برنامه غذایی گیاهخواران گنجاند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.