9 علائم پنهان تیروئید را بشناسید
درمان کم کاری تیروئید
اگر احساس خستگی مداوم و یا اختلال در تمرکز دارید، اگر دست و پای شما مدام سرد هستید و یا زیاد عرق می کنید، یا اگر احیانا دچار یبوست یا اضافه وزن ناگهانی شده اید، احتمالا بیش از پیش باید مراقب عملکرد تیرئید خود باشید.
تیروئید یک غده ی پروانه ای شکل است که در قسمت تحتانی گردن و درست روبه روی نای زیر حنجره قرار دارد. این غده بزرگترین غده ی موجود در بدن است که از دو هورمون T3 و T4 تشکیل شده است. وظیفه ی این هورمون ها کنترل سرعت متابولیسم است. (متابولیسم سیستمی است که توسط آن بدن از انرژی اش استفاده می کند) و همچنین به استرس واکنش نشان می دهند. عملکرد تیروئید توسط غده هیپوفیز که در مغز جای دارد، تنظیم می شود، یعنی میزان تولید هورمون تیروئید توسط غده هیپوفیز کنترل می گردد. این غدد، میزان انرژی، اشتها و حتی دمای بدن شما را تنظیم می کند.
.
.
افراد زیادی به بیماری تیروئید دچار هستند اما تعداد کمی از آن ها از بیماری خود اطلاع دارند. بیماری تیروئید درصورتی که شناسایی و درمان نشود میتواند منجر به مشکلات زیادی برای سلامتی شده و از کیفیت زندگی بکاهد.
در این مقاله برانکارد 9 تا از علائم شگفت انگیز از کارکرد تیروئید آورده است که نشان می دهد احتمالا تیروئید شما دچار اختلال شده است:
.
.
پوست شما خشک و ضمخت می شود:
به عقیده ی دکتر هالر، تیروئید میزان پوست اندازی را کنترل می کند. در افرادی که دچار پرکاری تیرئید هستند، پوست اندازی سریع تر اتفاق می افتد و پوست آن ها معمولا نازکتر از قبل می شود. از طرفی کم کاری تیروئید نیز سبب می شود تا سلول های پوستی کمتر امکان رشد داشته باشند و درنتیجه پوست خشک می شود. علائمی که از پرکاری و کم کاری تیروئید ناشی می شود معمولا می تواند روی رنگ پوست نیز اثر بگذارد. مثلا اگر احیانا شما مبتلا به پرکاری تیروئید باشید، پوست صورت و دست شما معمولا به قرمزی می زند و اگر دچار کم کاری تیروئید باشید پوست شما حالت رنگ پریدگی داشته و به زردی می زند. رنگ زرد پوست به علت ناتوانی تیروئید در تبدیل کاروتن به ویتامین A می باشد.
.
وزن شما به طور قابل توجهی اضافه و یا کم می شود:
یک تیروئید پرکار سبب می شود شما در یک دوره ی کوتاه مدت حتی اگر اشتهای خوبی هم داشته باشید، به طرز چشمگیری وزن خود را از دست بدهید. به این علت که تیروئید رابطه بسیار نزدیکی با متابولیسم دارد و متابولیسم نیز میزان مصرف کالری را کنترل میکند. درنتیجه پرکاری تیروئید سبب افزایش متابولیم بدن شما می شود.
از سوی دیگر کم کاری تیروئید، سبب کاهش متابولیسم و سوخت و ساز بدن می شود. به عقیده ی دکتر هالر، این عامل، در همه ی افراد ممکن است به صورت افزایش وزن بروز نکند. درواقع اضافه وزن چیزی بیشتر از کم کاری تیروئید است.
.
احساس گرمازدگی یا سرمازدگی دارید:
اگر احیانا دچار پرکاری تیروئید باشید، سرعت متابولیسم بالارفته و موجب افزایش سرعت انجام فرایند های بدن می شود. از آن جا که انرژی خود ار سریع تر می سوزانید، احساس گرما یا گرگرفتگی مداوم خواهید داشت. دکتر هالر می گوید افرادی که به پرکاری تیروئید مبتلا هستند، به علت افزایش سوخت و ساز بدن و همچنین ضربان قلب بالا ممکن است تعداد دفعات پریدن از خواب در شب به علت گرما، در آن ها بیشتر شود. از طرفی در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، ممکن است به حدی دمای بدن آن ها پایین بیاید، که حتی شب موقع خواب با چند دست لباس اضافه تر، به خواب بروند. زیرا متابولیسم بدن کم شده و احساس سرمای بیشتری می کنند.
احساسات شما همه چیز را در بر می گیرد:
طبق گفته های دکتر هالر، تیروئید پرکار باعث بروز آثار روانی در احساسات شما می شود. این آثار ممکن است همراه با هیجان زیاد، احساسات بیش از حد، و حتی روان درمانی همراه شود. در حالیکه تیروئید کم کار باعث بروز آثاری مانند افسردگی، جمع گریزی، گوشه گیری می شود. کم کاری تیروئید میتواند باعث بروز مشکلاتی همچون دمدمی بودن، بیخوابی و خستگی شود. اگر همیشه احساس خستگی یا افسردگی میکنید، زمان خوبی است که به یک متخصص غدد مراجعه کرده و غده تیروئید خود را چک کنید.
انرژی شما زیاد می شود:
کم کاری و پرکاری تیروئید می تواند بدن شما و متابولیسم بدن تان را به شکل دیگری درآورد. در حالت تیروئید کم کار، شما احساس تنبلی و کندی حرکات می کنید. در تیروئید پرکار، هر روز و هرلحظه انرژی شما 100 است. که این هم از جهاتی می تواند آسیب رسان باشد. در تیروئید فعال، از آن جا که انرژی شما دوبرابر می شود، ضربان قلب شما نیز بالا می رود. بنابراین هرچه پرکاری تیروئید شما بیشتر باشد، انرژی بیشتری تولید خواهد شد. این اتفاق باعث می شود که حتی در شبهایی که بسیار خسته هستید به راحتی خوابتان نرود.
مشکلات گوارشی پیدا کرده اید:
تیروئید مسئول متابولیسم بدن نیز هست. اگرتیروئید کم کار داشته باشید، متابولیسم شما نیز کاهش مییابد. درنتیجه، گوارش شما نیز دچار مشکل خواهد شد و دچار یبوست می شوید. اگر پرکاری تیروئید داشته باشید، احتمال دارد بیش از گذشته به دستشویی رفتن نیاز داشته باشید.
دوران قائدگی شما نامنظم می شود:
زمان قائدگی شما بسیار حساس است. تغییر در شروع آن می تواند علائم تغییر در وضعیت هورمون های بدن را اعلام کند. اگر پریود شما هر ماه به موقع شروع نمیشود و به اصطلاح نامنظم است، احتمال دارد مشکل از غده تیروئید شما نیز باشد. اگر تیروئید مشکلی داشته باشد، غدهی هیپوفیز مقدار بیشتری پرولاکتین تولید خواهد کرد. پرولاکتین هورمونی است که تخمک گذاری را سرکوب کرده و درنتیجه پریود به هم میریزد. این اتفاق همچنین به دلیل کمبود انرژی سلولی، تخمک گذاری را کمتر کرده و باعث بروز مشکلاتی برای تخمدان بیمار میشود. اساسا اختلال در تاریخ قائدگی تیروئید محسوب نمی شود.
.
.
دچار ریزش مو شده اید:
ریزش مو ممکن است به هر دو علت پر کاری و کم کاری تیروئید اتفاق بی افتد. منتها تفاوت کوچکی در آن وجود دارد. زمانی که شما مبتلا به پرکاری تیروئید هستید، معمولا ریزش مو به طور یکنواخت در قسمت سر اتفاق می افتد. کم کاری تیروئید می تواند موجب ریزش قسمت بیرونی ابروها شود.
.
.
تورم چشم ها:
.
آیا تا به حال افرادی را دیده اید که کاسه ی چشمان شان دچار تورم است؟ این عارضه به علت تجمع اضافی بافت ها در پشت چشم ها اتفاق می افتد. از شایع ترین دلایل پرکاری تیروئید بیماری گریوز است. گریوز یک نوع اختلال در خود ایمنی بدن است که به غده ی تیروئید حمله می کند و باعث انتشار سطوح بالایی از هورمون تیروئید می شود. یکی از نشانه های گریوز تورم قابل مشاهده و ناراحت کننده در پشت چشم است.
.
برای درمان کم کاری تیروئید چه کنیم؟
.
.
اولین خط دفاعی برای درمان کم کاری تیروئید تغییر رژیم غذایی است. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری از خستگی مفرط و کدر شدن مغز (Brain fog) -گیجی، فراموشی و عدم تمرکز رنج میبرند. در این جا چند گزینه آورده شده است که با یک تغییر در رژیم غذایی خود می توانید آن را کنترل کنید.
مصرف پروتئین
.
چون هورمون تیروئید برای انتقال به تمام بافتهای بدن نیاز به پروتئین دارد، باید در هر وعدهی غذایی از پروتئین استفاده کنید. این ماده به عملکرد طبیعی غدهی تیروئید کمک میکند. مغزها، کرهی مغزها، محصولات دامیِ بدون آنتیبیوتیک ( ارگانیک، گوشت دامهای محلی و علفخوار، تخم مرغ و ماهیهای پرورشیِ سالم) و حبوبات حاوی پروتئین هستند.
سویا و مشتقات آن مانند توفو (پنیر سویا)، شیر سویا، گوشت جایگزین (گوشت مصنوعی)، خوراکیهای انرژیزا و… حاوی پروتئین هستند، اما این محصولات حتی اگر به صورت ارگانیک و بدون اصلاح ژنتیکی باشند باز هم در عملکرد گیرندههای هورمونی و چرخهی بازخورد در سیستم غدد درونریز اختلال ایجاد میکنند.
.
.
مصرف چربی های سالم
.
چربی دوست شما است و کلسترول مادهی سازندهی مسیرهای هورمونی بدن است. اگر به میزان کافی چربی و کلسترول مصرف نکنید، عدم تعادل هورمونی در بدن تشدید می شود. با مصرف چربیهای طبیعی و سالم مانند روغن زیتون، روغن حیوانی، آووکادو، تخم کتان، ماهی، مغزها، کرهی مغزها، پنیر و ماست پرچربِ بدون هورمون و آنتیبیوتیک و شیر نارگیل، در میزان هورمونهای تیروئید بدن خود، تعادل ایجاد کنید.
.
مصرف مواد مغذی
.
شاید کمبود مواد مغذی در بدن منجر به کم کاری تیروئید نشود، اما اگر میزان این ریزمغذیها و مواد معدنی در بدن کافی نباشد علائم این بیماری تشدید میشود. مواد مغذی در درمان کم کاری تیروئید عبارتند از ویتامین D، آهن، اسید چرب امگا۳، سلنیوم، روی، مس، ویتامین A ،B و یُد.
در باور عمومی علت کمکاری تیروئید، کمبود یُد است. دکتر خرازیان با رد این موضوع توضیح میدهد: «اگر فرد به هاشیموتو مبتلا باشد و از مکملهای یُد استفاده کند مثل این است که به روی آتش بنزین میریزد. در نتیجه افراد مبتلا به هاشیموتو باید از مصرف مکملهای ید و نمکهای یددار خودداری کنند. منابع اصلی حاوی ید:، سبزیجات و غذاهای دریایی است. منابع ثانوی هم عبارتند از تخممرغ، مارچوبه، لوبیا، قارچ، اسفناج، دانهی کنجد، کدو حلوایی، برگ چغندر و سیر.
.
.
سطح بهینهی ویتامین D باید بین ۵۰-۸۰ نانوگرم/میلیلیتر باشد و اگر میزان این ویتامین زیر ۳۲ نانوگرم/میلیلیتر باشد در مسیرهای هورمونی اختلال ایجاد میشود.
امگا۳ موجود در ماهی، محصولات دامهای علفخوار، دانههای کتان و گردو از اجزای سازندهی هورمونها برای کنترل عملکرد دستگاه ایمنی و رشد سلولی است. امگا۳ برای عملکرد تیروئيد مهم است و توانایی واکنش به هورمونهای تیروئید را افزایش میدهد.
.
محدود کردن مصرف خوراکی های ایجاد کننده ی گواتر
.
گواتر بیماری تورم غدهی تیروئيد است. به آن دسته از مواد غذایی که در ایجاد گواتر نقش دارند، گواترزا یا گواتریژن (Goitrogens) گفته میشود. این مواد عبارتند از: انواع کلم (بروکلی، بروکسل، گل کلم، کلم پیچ، کلم قمری)، شلغم، ارزن، اسفناج، توت فرنگی، هلو، شاهیِ آبی، بادام زمینی، تربچه و سویا. استفاده از این مواد به صورت پخته منعی ندارد چون پختوپز مواد گواترزا را غیرفعال میکند، همچنین میتوان از تربچه و شاهیِ آبی در حد اعتدال استفاده کرد.
.
حساسیت های غذایی را جدی بگیرید
.
همانطورکه در بیماری هاشیموتو، سیستم ایمنی به غدهی تیروئید حمله میکند، غذاهایی که باعث التهاب میشوند، در بدن به عنوان مهاجم شناخته شده و واکنشهای خودایمنی را در بدن افزایش میدهند. برای کاهش علائم بیماریهای خودایمنی، مراقب حساسیتهای غذایی خود باشید.
تیروئید غدهای در پایین گردن و بخشی از سیستم غدد درون ریز است. هورمون تیروئید بسیاری از فعالیتهای بدن از جمله ضربان قلب و سرعت سوزاندن کالری را کنترل میکند. به همین علت جدی گرفتن کمکاری و یا پرکاری آن امری حیاتی و ضروری است.
.
.
منبع: گروه تحقیق و توسعه برانکارد
https://www.netdoctor.co.uk/
سلام من کم کاری تیروئید دارم پشت چشام انگار پف کرده و خیلیم خسته و بیحالم میشه کمکم کنیین ممنون میشم
شایسته عزیز ضمت ارزوی سلامتی برای شما پیشنهاد میکنیم حتما آزمایشهای لازم را بدید