مقایسهای بر انواع ویلچر
افرادی که به ضایعات نخاعی و یا اختلالات حرکتی دچار هستند، به وسیله ای به نام چرخ دستی و یا ویلچر نیاز دارند. با انتخاب یک ویلچر مناسب، می توان بهبود قابل توجهی در شرایط جسمی و روحیِ افراد کم توان و همچنین ناتوان جسمی بوجود آورید. همچنین خرید ویلچر و استفاده از آن، می تواند تأثیر قابل توجهی در بالا بردن سطح تحرک مستقل فرد، کاهش آسیب به اندام ها، رضایت شخصی و بهبود سطح زندگی فرد داشته باشد. در ادامه سعی داریم شما را با انواع ویلچر و ویژگی های هر کدام آشنا کنیم.
ویلچر ساده
ویلچرهای ساده، جزو اولین و ساده ترین انواع ویلچر بوده و معمولاً وزن کمتری نسبت به ویلچرهای برقی دارند. ویلچرهای ساده برخلاف ویلچرهای برقی، امکانات بخصوصی ندارند و از جریان برق برای حرکت دادن آن ها استفاده نمی شود. در این نوع ویلچرها، کاربر می بایست به کمک چرخ های بزرگ عقب ویلچر، خود را جابجا کند. ویلچرهای ساده، عمدتاً برای افرادی کاربرد دارند که خودشان توانایی حرکت دادن ویلچر را داشته ولی به دلیل مشکل پیش آمده، نمی توانند بر روی پای خود حرکت کنند. ترمز، دستگیره ثابت و زیرپایی تاشو، ازجمله مهم ترین قابلیت های این نوع ویلچرها می باشد. همچنین این نوع ویلچرها، جای کمتری اشغال نموده و حمل و نقل راحت تری دارند.
ویلچر ارتوپدی
ویلچرهای ارتوپدی در واقع تمامی قابلیت های ویلچرهای ساده را دارا می باشند. علاوه بر قابلیت های ذکر شده، در این نوع ویلچرها قابلیت آن را دارید که زیردستی و جاپایی را از هم جدا کنید. به عنوان مثال، این قابلیت می تواند برای افرادی که توان حرکت به داخل اتومبیل را ندارند، مفید باشد. قیمت ویلچر های ارتوپدی در مقایسه با ویلچرهای ساده، اندکی بالاتر است.
ویلچر اسپرت
توانایی و تمایل به ورزش کردن در افراد کم توان، همانند هر فرد دیگری در جامعه وجود دارد. ورزشکاران در مسابقات ورزشی، از ویلچرهای اسپرت استفاده می کنند. ویلچرهای ورزشی بسیار سبک بوده و در عین حال قابلیت چرخش و حرکت سریع را داشته و کاملاً استوار و محکم در جای خود، تعادل کاربر را حفظ می کنند.
ویلچر سی پی
بیماران فلج مغزی و یا بیماران سی پی، می بایست از ویلچر های سی پی استفاده کنند. نگهدارنده سر، نگهدارنده گردن، نگهدارنده ران، نگهدارنده پهلو و همچنین جدا کننده پا ازجمله مهم ترین قابلیت های این دسته از ویلچرها می باشد.
ویلچر برقی
ویلچرهای برقی، دارای باتری قابل شارژ هستند. باتری این دسته از ویلچرها با نیروی برق شارژ شده و نیروی لازم برای حرکت دستگاه را فراهم می کنند. موتور این نوع ویلچرها به گونه ای طراحی شده است که بتواند سرعت های مختلفی را برای دستگاه به ارمغان آورد. کاربر به راحتی با استفاه از اهرم کنترل گری می تواند سرعت و جهت حرکت را تنظیم کرده و یا دستگاه را از حرکت نگه دارد. ویلچرهای برقی در مقایسه با ویلچرهای دستی، تکنولوژی پیچیده تری دارند و از این رو سنگین تر می باشند. و همچنین قیمت ویلچر های برقی در مقایسه با ویلچرهای ساده بالاتر است.
ویلچر پله رو
ویلچرهای پله رو به ویلچرهای بالابر نیز معروف هستند. تکنولوژی پیشرفته افزایش ارتفاع، قابلیتی است که به برخی از ویلچرهای برقی اضافه شده و به کاربر کمک می کنند تا به اجسامی که در ارتفاع بالا قرار دارند، دسترسی داشته باشند. این نوع ویلچرها را می توان بر لبه مخصوص کنار برخی پله های مجهز سوار کرده و فرد را بین طبقات جابجا کرد.
ویلچر حمام و توالت
ویلچرهای مخصوص حمام و یا توالت، دارای محلی برای قرارگیری لگن و یا توالت فرنگی می باشند. لگن ویلچر را می توان به راحتی از ویلچر جدا کرد. این نوع ویلچرها حمام کردن کاربر را آسان کرده و به خوبی بر روی توالت فرنگی فیت می شوند. وزن کم و همچنین اندازه کوچک این نوع ویلچرها، کمک خواهد کرد تا به راحتی قابل حمل بوده و از درب حمام عبور کنند. همچنین جنس این نوع از ویلچرها، از استیل بدون زنگ بوده و مورد مناسبی برای استفاده در حمام و توالت می باشد.
ویلچر کودکان
کودکان و همچنین نوجوانان ازجمله افرادی هستند که وزن کم و یا جثه کوچکی دارند. از این رو، ویلچری که برای این دسته از افراد انتخاب می شود، می بایست سبک باشد تا اگر از نوع دستی بود، کاربر بتواند به راحتی آن را جابجا کند. برخی از ویلچرها، این قابلیت را دارند که متناسب با رشد کودک، بتوانید سایز ویلچر را نیز تغییر دهید.
هدف از تجویز ویلچر:
۱) به حداکثر رساندن تحرک فرد بطور مستقل
۲) پیشگیری یا به حداقل رساندن بد فرمی ها یا آسیبهای مختلف در اندامها مثل زخم بستر، خم شدن مفاصل، بد شکلی مفاصل
۳) به حداکثر رساندن عملکرد فرد
۴) بهبود تصور فرد از بدن خودش
۵) به حداقل رساندن هزینه و مشکلات نگهداری ویلچر
خرید یک ویلچر مناسب برای افرادی که مبتلا به ضایعات نخاعی و یا اختلالات حرکتی می باشند، بسیار حائز اهمیت می باشد. یک ویلچر مناسب به بهبود جسمی و روحی فرد در دوره درمانی کمک بسزایی کرده و همچنین در بالا بردن سطح تحرک مستقل فرد، کاهش آسیب به اندام ها، بهبود سطح زندگی و رضایت شخصی فرد بسیار موثر است. به طور کلی می توان گفت که در نظر گرفتن نکاتی مانند سطح آسیب دیده ،سن، مدل ظاهری بدن، دامنه حرکت و قوای جسمانی، مواقع استفاده از ویلچر(برنامه روزانه فرد)و شرایط محل زندگی، کار و یا تحصیل فرد در انتخاب ویلچر مناسب کمک کننده می باشد.
ویلچرهای حمام همان طور که از نامشان پیداست به گونه ای طراحی شده اند که در حمام و سرویس های بهداشتی استفاده شوند. این نوع ویلچر معمولا دارای مشخصاتی متناسب با کاربردشان هستند تا بیمار بتواند به راحتی نظافت های شخصی مربوط به خود را انجام دهد. اغلب ویلچرهای حمام دارای نشیمنگاه قابل جدا شدن هستند که در زیر آن ها یک لگن قرار می گیرد.
صندلی حمام 695 ساخته شده توسط مداسکای از جنس استیل مقاوم است. زیر دستی و زیر پایی آن متحرک و چرخ جلو و عقب آن توپر است. کفی این صندلی حمام فوم دو تکه و تکیه گاه آن فوم یک تکه است. این صندلی نوعی ویلچر حمام است که قطعات آن به راحتی از هم جدا شده و برای استفاده در حمام و دستشویی مناسب است. این صندلی چهار چرخ کوچک همراه با قفل دارد و لگن آن مستطیل شکل است.