گاه واژه هایی بین مردم رایج می شود که معادل علمی دقیق ندارد، ولی رایج شده است و مرتب به کار برده می شود. دیابت عصبی یکی از این موارد است؛ واقعیت این است که از نظر علم پزشکی واژه ای به این نام وجود ندارد، ولی به دلیل کاربرد زیاد بین مردم سعی خواهیم کرد در این مطلب معادل علمی دیابت عصبی را شرح دهیم.
وقتی قند خون یک فرد، حداقل دو بار در حالت ناشتا از ۱۲۶ بالاتر باشد یا بعد از خوردن غذا از ۲۰۰ بالاتر رود به دیابت مبتلاست. اما هم افراد دیابتی و هم افراد سالم (غیر دیابتی) وقتی تحت فشارهای عصبی قرار گیرند، قند خونشان بالاتر می رود و وقتی آرام باشند اندکی بهبود پیدا می کنند. علت این موضوع مشخص است؛ هورمون های استرس که سردسته آنها آدرنالین و نورآدرنالین است هنگام تنش عصبی، وارد خون می شود. این هورمون ها قند خون را از ذخایر بدن آزاد می کنند و از طرفی با ایجاد مقاومت نسبت به انسولین جلوی مصرف قند از سوی سلول های عمومی بدن را می گیرد تا این قند به مصرف مغز که بی نیاز از انسولین می تواند از قند بهره مند شود، برسد؛ البته حین استرس هورمون های دیگری مثل گلوکاگون، هورمون رشد و کورتیزول نیز ترشح می شود که آنها هم با ساز و کاری مشابه موجب افزایش قند میشود.
بالا رفتن قند حین استرس در واقع مکانیسم تدافعی بدن است که مغز را با جریان بالای قند تغذیه کند تا فرد بتواند بخوبی بر استرس فائق آید.
انواع استرسهایی که می توانم مثال بزنم شامل ازدواج، طلاق، دوری ناگهانی از فرزند یا پدر و مادر و استرسهای جسمی مثل بیماریهای شدید، بلوغ و تصادفات است. از استرسهای بسیار رایج دیگر در پزشکی انواع جراحیهای سبک و سنگین است. جراحی های کوچک دندان و لثه، انواع جراحیهای کوچک که در مطب انجام میشود و جراحیهای بزرگ که با بیهوشی همراه است، همه میتواند استرسهای بسیار شدیدی به فرد وارد کند و با مکانیسمهای گفته شده قند خون را به بالاترین حد ممکن برساند.
به این ترتیب بیماران دیابتی حین استرس دچار قند خون خیلی بالا می شوند. گاهی هم فرد دچار دیابت ملایم است یا دچار پره دیابت یا دیابت مخفی است، ولی حین استرس قند خونش بالا می رود و تازه متوجه بیماری خود می شود. اینها شرایطی است که مردم به آن دیابت عصبی می گویند. گر چه ممکن است بعد از استرس بیمار دوباره قند خون طبیعی پیدا کند، اما باید دانست که در بیشتر این موارد به هر حال بیمار دچار دیابت شده است یا بزودی مبتلا خواهد شد. در این موارد نیز باید دیابت درمان شود، زیرا انواع استرس ها در زندگی روزمره وجود دارد و این افراد مکرر دچار بالا رفتن قند خون می شوند و نیازمند اتخاذ روش های درمانی هستند.
قند خون عصبی یعنی چی؟
قند خون عصبی یعنی وقتی دچار استرس و اضطراب میشوید، میزان قندخون شما افزایش مییابد. اما استرس و اضطراب نمیتواند دلیل ابتلا به دیابت باشد. در واقع آن را تشدید میکند اما عامل ایجاد کننده آن نیست.
قند خون یک فرد اگر حداقل ۲ در حالت ناشتا بیشتر از ۱۲۶ و یا بعد از خوردن غذا بالاتر از ۲۰۰ شود، به این معناست که فرد به دیابت مبتلا شده است.
برای قند خون عصبی هیچ توجیه علمی وجود ندارد. شما وقتی دچار استرس میشوید، هورمونهای آدرنالین و کورتیزول در بدن ترشح میشود. این هورمونها قدرت انسولین در بدن را کاهش میدهند. به همین دلیل توانایی کنترل قند خون را ندارد. اما استرس و اضطراب نمیتواند در یک فرد سالم باعث بالا رفتن قندخون شود.
آیا دیابت عصبی قابل درمان است؟
دیابت عصبی برخلاف حالت عادی این بیماری، به دلیل اینکه در اثر استرس تشدید میشود، بعد از استرس درمان میشود. در واقع برای بیمارانی که با کمی استرس و اضطراب قند خونشان بالا میرود، بهترین راه برای درمان، رژیم غذایی و دوری از تشنج و اضطراب است.
در این بیماران ممکن است برای مدتی قند خون به حد نرمال برسد. اما به محض اینکه دچار اضطراب میشوند، مجدداً قند خون تا حد زیادی بالا میرود. این گفته به این معناست که اضطراب و استرس میتواند قند خون نهفته را آشکار کند. در عین حال با برنامه غذایی مناسب و دوری از تشنج میتوانید آن را درمان کنید.
چگونه قند خون را سریع پایین بیاوریم؟
برای پایین آوردن قند خون ناشتا راههای زیادی وجود دارد. در طب سنتی هم روشها برای درمان این بیماری متعدد هستند. شما میتوانید از عرقیات گیاهی برای کاهش قند خون استفاده کنید. در ادامه چندین روش در طب سنتی برای افت قند خون عصبی میپردازیم.
تاثیر دارچین در کاهش قندخون
دارچین قندخون شما را کاهش نمیدهد. بلکه میتواند هموگلوبین AC1 را پایین بیاورد. در نتیجه در افت قند خون تاثیر زیادی دارد. اگر دارچین را همراه با غذا میل کنید، تاثیر زیادی در کاهش کلسترول و افزایش سوخت و ساز بدن دارد. دمنوش دارچین را میتوانید بعد از غذا میل کنید.
چند تکه دارچین را داخل قوری ریخته و به آن ۲ فنجان آب اضافه کنید. حالا اجازه دهید به مدت ۱۵ دقیقه با حرارت ملایم دم بکشد. این دمنوش را بعد از خنک شدن میل کنید.
استفاده از رازیانه برای درمان قند خون عصبی
یکی دیگر از عرقیات گیاهی برای کاهش قند خون دمنوش رازیانه است. سبزی و دانه رازیانه حاوی ترکیبات شیمیایی هستند که میتواند انسولین بدن را تقویت کنند. در عین حال به افت قند خون عصبی هم کمک زیادی میکند. یکی از این ترکیبات، آنتول است که مانع از عوامل التهابی در بدن میشود. اگر بعد از هر وعده غذایی، دانههای رازیانه را بجوید، قند خون بعد از غذاخوردن را کنترل میکند.
استفاده از دمنوش کلپوره یا مریم نخودی
گیاه مریم نخودی یا کلپوره یکی دیگر از عرقیات گیاهی برای کاهش قند خون است. این گیاه به شدت تلخ است و طعم نامطبوعی دارد. شما میتوانید دم کرده گیاه کلپوره را در زمان شب و قبل از خواب میل کنید. همچنین خوردن آن در زمان ناشتا هم به افت قند خون عصبی کمک زیادی میکند. این گیاه اگرچه تلخ است اما تاثیر زیادی در درمان این بیماری دارد.
تاثیر سیر برای درمان قند خون
سیر یک ماده غذایی بسیار مفید برای دیابتیهاست. این ماده خاصیت ضدالتهابی دارد و میتواند قند خون عصبی را سرکوب کند. همچنین مصرف آن میتواند به کنترل کلسترول مضر خون، پروتئین و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنید. شما میتوانید یک حبه سیر را قبل غذا میل کنید. له کرده آن را هم میتوانید به یکبار بخورید.
افت قند خون عصبی با کمک نعناع
نعناع از جمله گیاهانی است که به کنترل قند خون کمک زیادی میکند. این گیاه را میتوانید به همراه چای میل کنید. نعناع نه تنها در پایین آوردن قند خون مؤثر است، بلکه حتی برای بیماران قلبی هم مناسب است. این گیاه حاوی چندین آنتی اکسیدان است که قندخون را کنترل میکند. اگر به رفلاکس معده مبتلا هستید، از مصرف نعناع خودداری کنید.