اگر عزیز بیماری در منزل داشته باشید که نیاز به اکسیژن ساز داشته باشد، قاعدتا بایستی یکسری از نکات را در نظر بگیرید. در اینجا برانکارد با ذکر عواملی که در انتخاب یک دستگاه اکسیژن ساز خانگی تاثیر گذارند، عنوان کرده تا با خرید اکسیژن ساز مناسب، مشکلی از این بابت نداشته باشید. همراه برانکارد باشید.
قبل از خرید دستگاه اکسیژن ساز به این نکات توجه کنید!
قبل از اینکه از خانه خارج شوید یا اینکه خرید اینترنتی انجام دهید، چند نکته اساسی است که شما باید رعایت کنید تا بهترین دستگاه را متناسب با وضعیت جسمانی خود انتخاب نمایید.
تعیین جریان
بسیاری از بیماران زمانی که برای خرید دستگاه اکسیژن ساز از منزل خارج میشوند هیچ اطلاعی از میزان جریان مورد نیاز خود ندارند. جریان اکسیژن مورد نیاز بر حسب لیتر بر دقیقه میبایست توسط پزشک تجویز شود.
اگر شما به این مطلب توجه نکردید، شانس برای شما موجود است که دستگاه ۵ لیتر بر دقیقهای تهیه کرده باشید که بسیار در ایران رایج است و اکثر بیماران به راحتی میتوانند از آن استفاده نمایند.
برای خود روشن کنید که آیا دستگاه خانگی مورد نیاز است یا دستگاه قابل حمل. شک دارید که کدام برای شما مناسب است؟ خب، قیمت میتواند فاکتور مهمی در تصمیم گیری شما باشد. توجه به این نکته بسیار مهم است که دستگاههای قابل حمل حداقل ۳ برابر دستگاههای خانگی قیمت دارند.
دستگاه اکسیژن ساز، از تکنیک بسیار ساده جهت فراهم آوردن اکسیژن مورد نیاز بیمار، استفاده میکند. دستگاه اکسیژن ساز، توسط پمپ مخصوص، هوای درون اتاق را مکیده و سپس از محفظههای پودر زئولیت عبور میدهد و پودر زئولیت، اکسیژن ۲۱ درصد موجود در هوای ورودی را از گازهای دیگر هوا جدا کرده و به سمت محفظههای دیگر هدایت میکند. در انتخاب دستگاه اکسیژن ساز به دو نکته بسیار مهم اول نوع عملکرد دستگاه و در مرحله بعد به بازده دستگاه (مقدار تولید اکسیژن خالص در دقیقه) توجه نمایید. این دو فاکتور با یکدیگر نسبت مستقیم داشته و به همدیگر وابسته هستند.
از دست ندهید:بهترین دستگاههای اکسیژن ساز حال حاضر و موجود در ایران
در انتخاب دستگاه اکسیژن ساز به دو نکته بسیار مهم توجه نمایید:
- نوع عملکرد
- بازده این دستگاه (مقدار تولید اکسیژن خالص در دقیقه)
این دو فاکتور با یکدیگر نسبت مستقیم داشته و به همدیگر وابسته هستند.
قبل از هر چیز برای انتخاب مدل مطلوب دستگاه اکسیژن ساز میبایست معلوم گردد برای چه منظور شما آن را احتیاج دارید.
دستگاههای اکسیزن ساز به 4 دسته تقسیم میشوند:
دستگاههای اکسیژن ساز خودکار که قادر به تامین اکسیژن خالص بطور پیوسته هستند. این مدل فقط و فقط در بخش احیاء بیماران، پلی کلینیکها و بیمارستانها استفاده میشود.
- دستگاههای اکسیژن ساز خودکار با تامین پیوسته اکسیژن خالص که برای اکسیژن درمانی دراز مدت بیمارانی که از مریضیهای قلبی و ریوی رنج برده و احتیاج شبانه روزی به اکسیژن خالص دارند. این نوع اکسیژن ساز در مراکز درمانی و خانه قابل استفاده است.
- دستگاههای اکسیژن ساز با تولید اکسیژن خالص برای سالم نگاه داشتن بدن، سانسهای اکسیژن درمانی برای جلوگیری از بیماری ها و آماده سازی کوکتل اکسیژن در خانه و مراکز عمومی استفاده میشود.
- دستگاههای اکسیژن ساز با تولید اکسیژن خالص برای آماده سازی کوکتل اکسیژن ساز در بارهای اکسیژن، مراکز ورزشی و درمانی و غیره استفاده میشود.
دستگاههای اکسیژن ساز پزشکی حرفهای
دستگاههای اکسیژن ساز پزشکی حرفهای در بخشهای احیای بیماران در بیمارستانها و پلی کلینیکها نصب گردیده و همزمان با دستگاه بیهوشی و دستگاه تنفس مصنوعی کار میکنند. دستگاههای اکسیژن ساز بیمارستانی ظرفیت بالایی داشته و تولید آنها ۱۰ لیتر اکسیژن و بیشتر است. آنها برای کار شبانه روزی و پیوسته در نظر گرفته شدند.
مدلهای متعددی از دستگاههای اکسیژن ساز در بازار تجهیزات پزشکی موجود بوده و این طیف وسیع دستگاه اکسیژن ساز، انتخاب دستگاه مناسب برای انجام اکسیژن درمانی در شرایط خانگی را برای خریدار مشکل میسازد. به این دلیل، در انتخاب دستگاه اکسیژن ساز باید دقت زیادی کنید برای اینکه این موضوع ممکن است حیاتی باشد و از طرفی این دستگاهها ارزان نیستند.
امروزه، دستگاههای اکسیژن ساز به طور گسترده ای در منازل و شرایط خانگی استفاده میشود. دلیل اصلی این موضع این است که آنها دارای ابعاد کوچک و نسبتا جمع و جور بوده و استفاده از آنها بسیار ساده می باشد. از این دستگاه اکثرا برای معالجه بیماریهای شایع ذیل استفاده میشود:
- بیماری مزمن انسدادی ریه ( (COPD
- آسم؛
- فیبروز کیستیک؛
- فشار خون ریوی؛
- نارسایی قلبی؛
- هیپوکسی جنین در دوران بارداری
مقدار تولید اکسیژن در دقیقه
اصلیترین مشخصه هر دستگاه اکسیژن ساز جریان اکسیژن تولید شده در دقیقه که ۹۰ درصد خلوصیت دارد. بنا بر این مشخصه، در وحله اول مقدار اکسیژن برای کاربر باید تعیین گردد. در بعضی موارد بیمار احتیاج اکسیژن درمانی شبانه روزی داشته و در بعضی موارد تنفس از طریق این دستگاه ۳۰ الی ۶۰ دقیقه در روز کافی است.
در مواردی که بیمار با نارسایی تنفسی به استفاده ۲۴ ساعته نیاز دارد می بایست دستگاه هایی که بیشتر و یا ۵ لیتر اکسیژن با خلوصیت ۸۰ درصد در دقیقه تولید می نمایند بررسی نمود. بنایراین تمام مدل هایی که کمتر از ۵ لیتر اکسیژن در دقیقه تولید می نمایند فراموش کنید. آنها معمولا برای آماده سازی کوکتل های اکسیژن و نارساسس های ساده تر استفاده می گردند.
در مواردی که اکسیژن درمانی برای مدت کوتاه (یک یا چند ساعت) در روز نیاز است می بایست دستگاه های با تولید اکسیژن تا ۳ لیتر در دقیقه بررسی گردد.
صدای دستگاه
اگر دستگاه اکسیژن ساز برای درمان دراز مدت استفاده میشود و در اکثر موارد دستگاهها بطور متداول و پیوسته کار میکنند میبایست بلندی صدای دستگاه در نظر گرفته شود. هر دسی بل بیشتر در صدای دستگاه اکسیژن ساز در استفاده طولانی حائز اهمیت بوده و ممکن است شرایط ناخوشایندی برای نه تنها بیمار بلکه برای اطرفیان آن ایجاد کند. گوش انسان صدا را در سطح ۲۰ الی ۲۵ دسی بل دریافت می نماید، اما متاسفانه تا کنون دستگاه اکسیژن ساز با صدای کمتر از ۲۰ دسی بل ساخته نشده و درجه صدای کم صدا ترین دستگاه ها ۳۵ الی ۴۰ دسی بل می باشد.
توجه به گارانتی دستگاه
شاید خیلی از ما ترجیح بدهیم تا از دستگاه چینی با قیمت کمتر نسبت به بقیه رقبا استفاده کنیم ولی باید این نکته را نیز در نظر بگیریم که این مدل دستگاه ها در داخل ایران هیچگونه خدماتی ندارند و شما در آینده برای سرویس و نگه داری دچار مشکل میشوید. از طرفی دستگاه های اروپایی و آمریکایی نیز با توجه به شرایط کشور کمتر خدماتی برای آن ها درنظر گرفته میشود ولی در حال حاضر شرکت اطلسین نماید شرکت Airsep در ایران میباشد که خدمات آن را نیز برعهده دارد.
قابلیت حمل و جابجایی (پرتابل بودن)
تا کنون ما دستگاه های اکسیژن ساز ثابت را بررسی کرده ایم که قابل استفاده تنها در منزل می باشد. اگر فردی زندگی پر جنب و جوش و اکتیوی داشته و علاقه به پیاده روی در خیابان و پارک، رفتن به مغازه و هرگونه جابجایی دارند لازم است دستگاه های اکسیژن ساز پرتابل را بررسی نمود. دستگاه های اکسیژن ساز پرتابل توانایی تولید کمتر از ۵ لیتر اکسیژن را بطور پیوسته و ۵-۶ لیتراکسیژن خالص در حالت ایمپالسیو (کارکردن با نیروی انی) در دقیقه را دارند. بنابراین مدل پرتابل همچنین برای اکسیژن درمانی دارزمدت هم می توان استفاده نمود.
مشخصاتی که هنگام انتخاب دستگاه های اکسیژن ساز باید به آنها دقت کرد:
- مقدار تولید اکسیژن در دقیقه
- صدای دستگاه هنگام کار
- قابلیت حمل و جابجایی
- مدت زمان گارانتی و قیمت