ستگاه پالس اکسی متر یا دستگاه فشارسنج خون دستگاه کوچکی است که میزان درصد اکسیژن خون سرخرگ بیماران را اندازه میگیرد. وجود این دستگاه برای عده ای از بیماران حیاتی و ضروری است. این دستگاه با اندازه گیری آسان و بدون درد بدون واردکردن سوزن و یا در معرض فشار قرار گرفتنی میزان هموگلوبینی که با اکسیژن خون آمیختهشده است را به درصد بیان میکند.
اجزا دستگاه پالس اکسی متر:
این دستگاه از دو قسمت کلیدی تشکیل شده است که به وسیله آنها درصد اکسیژن خون بیمار را اندازه گیری میکند. قسمتهای این دستگاه عبارتاند از پروب و مانیتور.
پروب قسمتی از دستگاه پالس اکسیمتر است که به بخشهای مختلف بدن مانند انگشت سبابه، شست پا، نوک بینی و یا نرمه گوش به وسیله دندانههای گیره مانندی متصل میشود. در بالای این قسمت دیودهای ارسال نور قرار دارند که وظیفه جمعآوری اطلاعات از خون بیمار را دارند.
قسمت دوم این دستگاه مانیتور آن است که به شکل یک صفحه کوچک و در نوع بیمارستانی آن به شکل یک مانیتور بزرگ به قسمت پروب دستگاه متصل میشود. بر روی این دستگاه علائم حیاتی بیمار مانند درصد اکسیژن خون، ضربان قلب و دیگر اطلاعات دریافتی از بدن ثبت میشود.
از دست ندهید:پالس اکسیمتر چیست؟
انواع دستگاه پالس اکسی متر:
1. پالس اکسی متر:این مدل که کوچک، سبک و قابل حمل است رایجترین نوع این دستگاه است. به طور گسترده قابل استفاده در بیمارستانها، مراکز پزشکی و حتی منازل است. این نمونه دارای صفحه نمایش ضربان قلب و میزان اکسیژن خون است.
2. اکسی متر دستی: نوع بزرگتر این دستگاه است که در بیمارستانها و برای بیمارانی که تحت نظر و در شرایط خاص هستند استفاده میشود. این نوع پیچیدهتر از نوع پالس اکسیمتر آن است و اطلاعات بیشتری را نیز از علائم حیاطی بیمار جمعآوری میکند.
3. پالس اکسی متر جنینی: این نوع از دستگاه ویژه تشخیص سلامت کودک است. پروب آن بر روی سر و پای کودک قرار میگیرد و علائم حیاتی آن را بررسی میکند.
قیمت دستگاه پالس اکسیمتر با توجه به مدل ، کارکرد و میزان دقت دستگاه از طیف گسترده ای برخوردار است که شما در خرید دستگاه پالس اکسیمتر باید به آن توجه نمایید.
نحوه عملکرد دستگاه پالس اکسی متر:
در قسمت بالای پروب این دستگاه یک دیود نوری قرار داردکه دو نوع نور از خود ساطع میکند. یک نور قرمز و دیگری نور مادون قرمز. این دستگاه با ارسال هر دوی این نورها به درون مویرگ سرخرگ و بازگشت آنها میزان درصد اکسیژن خون را محاسبه میکند. اطلاعات جمع آوری شده توسط این نورها به دستگاه منتقل میشود و میزان اشباع هموگلوبین با اکسیژن محاسبه میشود.نسبت نور قرمز به نور مادون قرمز میزان اشباع اکسیژن را نشان میدهد.
چنانچه این دستگاه میزان اکسیژن خون را بین 95 تا 97 درصد نشان دهد وضعیت بیمار نرمال بوده و نیاز به اتصال اکسیژن ندارد. در صورتی که این دستگاه عدد 90 و یا پایینتر از آن را نشان دهد وضعیت بیمار در حالت هشدار قرار دارد و باید سریعاً مورد رسیدگی قرار بگیرد.
از دست ندهید:نکات استفاده از پالس اکسیمتر برای کودکان
زمان مورد استفاده از دستگاه پالس اکسی متر:
این دستگاه در زمانهای خاصی مورد استفاده بیمار توسط پزشک قرار میگیرد. هنگامی که بیماری تحت عمل جراحی قرار میگیرد قبل و بعد از عمل باید میزان اکسیژن خون بیمار بررسی شود از دستگاه پالس اکسیمتر استفاده میشود.
هنگامی که بیمار از مسکنهای قوی استفاده کرده است.
بررسی بیمار برای نیاز به کمک تنفسی در مواقعی که کارکرد ریه بیمار با مشکل مواجه است.
برای بررسی وقفه تنفسی فرد در هنگام خواب از اتصال این دستگاه به بدن بیمار کمک گرفته میشود.
هنگام تشخیص و درمان بیماریهایی که با سطح اکسیژن خون ارتباط دارند مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، انسداد ریوی، کمخونی، سرطان ریه، آسم، ذاتالریه از دستگاه پالس اکسی متر استفاده میشود.
از دست ندهید: راهنمای خرید پالس اکسیمتر
عوامل مختلکننده دریافت اطلاعات توسط دستگاه پالس اکسیمتر:
چنانچه این دستگاه به انگشت بیمار متصل شود وجود لاک ناخن و یا ناخن مصنوعی مانع از ورود نورهای قرمز و مادون قرمز به درون رگها میشود. عوامل محیطی دیگری نیز موجب اختلال در عملکرد دستگاه پالس اکسی متر میشوند. تابش نور مستقیم خورشید به پروب نیز در این دستگاه اختلال ایجاد میکند. اگر اتصال پروب به بدن بیمار به خوبی انجام نشود و یا اینکه پروب خیلی سفت بر روی عضو بیمار قرار گرفته باشد منجر به کاهش اکسیژنرسانی به بدن شده و دستگاه نمیتواند اطلاعات صحیحی ارائه دهد. اگر عضو متصل به پروب نیز پانسمان سفت و محکمی داشته باشد اکسیژن کمتری به عضو موردنظر میرسد و اطلاعات دریافتی دستگاه پالس اکسی متر اشتباه خواهد بود. عوامل فیزیولوژی مانند اختلالات عروقی، فشارخون نامتعادل، دمای غیرعادی بدن و آنمی نیز میتواند مانعی برای دریافت اطلاعات صحیح از دستگاه باشد.